Webbhotell, VPS eller dedikerad server?

Det är inte lätt ibland. Vad borde man välja, och hur borde man göra, när man äntligen bestämt sig för att köpa sin första domän och börja blogga, driva en e-butik eller sätta upp en hemsida för sitt företag? Det är förstås inte helt lätt att veta, speciellt inte om man inte sysslar med webb och Internet i vanliga fall, och speciellt inte som det finns tre olika sorters lösningar för så kallad webbhosting och dussintals leverantör som erbjuder tjänster kring dessa.

För att reda ut begreppen bestämde vi oss för att skapa en liten guide för dig som undrar över om du borde ha webbhotell, VPS eller rentav en dedikerad server. Vi garanterar förstås inget, men vi tror och hoppas att den kan ge dig den informationen du behöver för att göra rätt val i denna djungel av nätverkskablar och binär kod.

Webbhotell

Webbhotell är den vanligaste lösningen för den som för första gången väljer att bygga något på sin egen domän (till skillnad från gratissajter som WordPressN.nu eller blogg.se). Precis som vanliga hotell gör webbhotellen sitt bästa för att underlätta för dig som kund. Detta innebär förstås en del begränsningar (du kan ju inte bygga om ditt hotellrum som du vill) men även stor smidighet i många fall.

När du öppnar ett konto på ett webbhotell så köper du helt enkelt ett visst utrymme på deras servrar. Detta utrymme delas med många andra kunder, och precis som det på ett riktigt hotell kan bli kö till hissen, innebär webbhotellens lösning ibland att det kan gå lite ”segt” eller till och med inte alls. De är dock duktiga på att hålla igång saker och ting och hjälper dig gärna också med andra saker, som att registrera domäner eller installera WordPress eller annan plattform med några enkla klick.

Fördelar med webbhotell:

Enkla lösningar för dig som inte vill sitta och koda eller programmera själva. Väljer man rätt så är det ofta prisvärt, och det är enkelt att köpa domäner och göra annat med hjälp av webbhotellet.

Nackdelar med webbhotell:

Ganska liten valfrihet för mer avancerade användare, paketlösningar som innebär att du kanske saknar vissa tjänster eller rent av får betala för tjänster du varken behöver eller använder. Man delar utrymme med andra vilket kan ge problem med stabilitet och upptid ibland.

Passar för:

Nybörjaren som inte kräver 100 % perfektion utan är nöjd så länge det flyter på utan större problem. Perfekt för bloggaren som vill skriva från egen domän på exempelvis WordPress.

VPS

VPS är en virtuell privat server, eller helt enkelt en bit av en fysisk server som har tilldelats just dig. Det här är en allt vanligare lösning som förvisso kräver en viss kompetens från din sida (eller pengar att hyra in sådan kompetens), men i gengäld är mer stabil och flexibel än ett webbhotell. Prismässigt är det ofta uppemot tre gånger så dyrt som ett webbhotell, så VPS är en lösning som passar dig som redan har ett antal webbhotell, eller helt enkelt tröttnat på dåliga upptider och ”sega linor”.

Fördelar med VPS:

Stor kontroll över din egen data. Du kan köpa till tilläggstjänster och extra IP-adresser som kan underlätta ditt arbete med sökmotoroptimering eller dylikt. När man väl lär sig är det otroligt smidigt. Upptiden, liksom hastigheten, är hög och pålitlig, så en VPS är bra för dig som kräver lite mer än du får från ett webbhotell.

Nackdelar med VPS:

Dyrare än ett webbhotell. Kräver högre tekniskt kunnande eller att man kan anlita någon som hjälper en. Större eget ansvar kopplat till den större friheten. Du måste göra alla registreringar och installationer själv.

Passar för:

Dig som redan spritt ut dina webbplatser över ett flertal webbhotell av SEO- eller utrymmesskäl. Dig som kräver bättre pålitlighet än webbhotellen kan erbjuda. Även bra för webbyråer som vill kunna hosta sina kunders webbplatser på egen server.

Läs mer om VPS och tips på tjänster här.

Dedikerad server

En dedikerad server är en server som tekniskt sett är din eftersom du hyr den av en leverantör, men som samtidigt utnyttjar stordriftsfördelarna och säkerheten som finns med att stå placerad i en serverhall. Du betalar för trafik och utrymme. Oftast dyrare än VPS, och mycket dyrare än webbhotell.

Fördelar med dedikerad server:

Full kontroll. Du har din egen server som du i princip kan göra vad du vill med. Upptiden är oftast närmare 100 % och redundansen (säkerheten när det gäller att vara uppkopplad mot Internet) är mycket hög. Du får skalfördelar som du inte får om du köper hem en egen server. Snabba linor och skydd mot strömavbrott, avbrutna kablar etc.

Nackdelar med dedikerad server:

En kostsam historia.  Räkna med att betala åtminstone en tusenlapp i månaden, inte sällan mer. Kräver stort tekniskt kunnande eller att någon hjälper dig.

Passar för:

Företag med högra krav på utrymmes- och trafikkapacitet. Dig med många webbplatser som vill ha full kontroll över dessa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit