VPS & Dedikerad Server

Bästa Virtuell Privat Server & Dedikerad Server

En virtuell privat server – även kallad VPS eller virtuell dedikerad server (VDS) – är något utöver vad vanliga webbhotell erbjuder. På samma fysiska dator finns det flera olika virtuella servrar, var och en med en egen kund. Lite grann som att en hårddisk kan ha flera användare och flera operativsystem.

FS Data  var ett av de första företagen i Sverige med att erbjuda dedikerade servrar och virtuella servrar. (klicka här för senaste priser och översikt av servertjänster).

Du behöver alltså inte ha någon serverutrustning själv, utan får tillgång och kontroll över den virtuella servern som du har. Inget buller, inget strul, inga utgifter på egen hårdvara, ingen egen support på hårdvaran, inget som stjäl utrymme – men ändå har du en helt egen server som ingen annan har tillgång till. Eftersom du delar utrustningen med andra blir detta kostnadseffektivt.

Vanligen kan du välja operativsystem, resurser (minne, processor, osv.) och diskutrymme när du skapar en virtuell server. Du har full kontroll som administrator, och kan utnyttja flexibiliteten som detta innebär när det gäller din servers infrastruktur. Om du inte är säker på vad du vill att din server ska kunna göra i framtiden så kan du ofta lätt uppgradera den vid ett senare tillfälle.

Vill du däremot ha en egen fysisk server som ingen annan delar erbjuder många detta också – detta kallas rätt och slätt en dedikerad server, eftersom servern är helt och hållet din. Detta är ofta en bra lösning för företag, som kanske inte vill ha en egen serverhall utan istället hyr in sig i någon annans datacenter. Infrastruktur som brandväggar och internetuppkoppling är fortfarande delade med andra användare i samma serverhall, och detta håller nere kostnaderna på liknande sätt som hos en virtuell server.