Köpa domännamn av annan ägare (företag eller privatperson)

Om du ska köpa domännamn men upptäcker att det domännamn du vill köpa inte är ledigt utan ägs av någon annan, hur ska man då bära sig åt för att köpa det?

Det första du bör kolla, om du inte redan gjort det, är om det finns en webbsida på domänadressen. Om du går in på domänen så kan du mötas av lite olika typer av webbsidor:

  • En “riktig” webbsida med ordentligt innehåll
  • En så kallade parkeringssida, det vill säga bara en massa annonser och ingen riktigt text.
  • En kort sida med kontaktuppgifter
  • En vidarebefodring till en annan webbsida
  • Ett meddelande från din webbläsare att sidan inte kan nås
  • Ett webbhotells standardsida

Om sidan ägs av någon är det vanligaste att det ligger en webbsida på domänadressen alternativt att man får ett meddelande om att sidan inte kan nås.

Hur får man tag vem som äger domänen?

Om du kommer till en riktig webbsida är det förstås ofta lätt att hitta kontaktuppgifter till den som driver sidan, det är dock inte alltid möjligt. Det man får göra då är en så kallad whois. Du gör detta olika på olika sätt beroende på vilken toppdomän det är (.se, .com, .nu och så vidare).

Hitta ägaren till en .se-adress

Det lättaste är att hitta vem som äger en .se-adress via IIS.se. Skriv in adressen och klicka på ägarnamnet, skriv in spamskyddskoden och sen har du kontaktuppgifterna.

Oftast står det registrerat med e-postadress, telefonnummer etc. Ibland står det dock bara med för och efternamn. Prova att googla personen och med lite tur kan du hitta kontaktuppgifterna den vägen.

Hitta ägaren till en .com, .nu, .net-adress osv.

Vill du hitta ägaren till en toppdomän som inte är .se, det vill säga till exempel .com, .net eller .nu (med flera) så kan du använda dig av http://whois.domaintools.com där du i många fall får tag på namn och/eller en e-postadress.

Om du inte får tag på kontaktuppgifterna

Ibland så är inte kontaktuppgifterna möjliga att komma åt via dessa så kallade whois-tjänsterna. Ofta dyker då bara namnet på “registraren” upp (det vill säga företaget som skött registreringen av domännamnet). I dessa fall kan du googla registraren och hitta kontaktuppgifterna dit istället. Du kan då be dem vidarebefodra ett mejl till ägaren.

Prova också att googla själva domännamnet. Om du har lite tur har personen bloggat eller twittrat om sitt domännamn, eller så kan det ge dig en ledtråd om vem ägaren kan vara.

Att köpa en domän från annan ägare

När du väl fått tag på ägaren kommer du att behöva göra en deal med den nuvarande ägaren för att komma över adressen. Hur du gör detta och rent praktiskt flyttar domänen skriver vi om i kapitlet om hur man dealar pris för en domän.

Alternativa domännamn

Om du verkligen inte kan få tag på ägaren eller om priset är alldeles för högt är det dags att börja tänka om. Det kanske finnas varianter av domännamnet du kan köpa som är ledigt, eller åtminstone lite billigare. Du kanske kan köpa domännamnet med en annan toppdomän eller med en viss modifikation. Istället för tex hus.se kanske du kan köpa finahus.se?

Läs mer i kaptilet om hur du väljer domännamn.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit