Om du köper ett domännamn (eller webbsida) på en andrahandsmarknad så kan du antingen göra det via auktioner, antingen formella på tex Miss Domain eller informella på forum som tex WN.se. På auktioner är det relativt rakt på sak, det vinnande budet får köpa domänen för det priset (om inte säljaren satt förbehåll).
Om du däremot kontaktar en privatperson eller företag som äger ett domännamn så kommer du att behöva förhandla om ett pris. Detta är ofta en ganska knepig historia, eller superlätt! Ett problem med andrahandsmarknaden för domäner är nämligen att det ju bara finns en vara. Äger man domän.se så finns det inte så många alternativ (förutom eventuellt andra toppdomäner).
Det är med andra ord mycket svårt att få en ordentlig prissättning eftersom det inte riktigt finns några riktpriser att luta sig emot. Om en person äger cykel.se får han ju väldigt lite hjälp av att jämföra det priset gentemot tex hotelliskåne.se (även om cykel.se förmodligen är en mer värdefull domän). Även om cykel.com hade varit en bättre jämförelse kanske den aldrig bytt ägare och aldrig skapat ett officiellt pris.
Därtill har många läst om domäner (som tex sex.com, business.com etc) som säljs till enormt höga summor. Med andra ord tycker de allra flesta som äger en domän som någon visar intresse för att de sitter på en vinstlott. Utgångspriserna blir ofta därefter.
Därtill är det extremt billigt (100 kr per år ungefär) att behålla domänadressen och helt enkelt vänta ett tag till. Någon kan ju dyka upp om ett år och vilja köpa den för ännu mer! Detta skapar ytterligare svårigheter i köpandet av domännamn.
Hur skapar man sig en uppfattning om priset?
Du kan skapa dig en uppfattning om priset på en domän genom att titta på auktioner på nätet som tex Miss Domain och WN.se och se vad domäner säljs för. Generellt sett är <svensktord>.se och <engelsktord>.com dyrast. Tex cykel.se och bicycle.com är dyrare än bicycle.se och cykel.com – generellt sett, men det finns förstås undantag.
Korta domännamn som inte kan felstavas, enkla ord och ord som är relaterade till produkter som säljs med hög marginal på nätet är ofta dyra, tex tandblekning.se eller casino.se. Längre domännamn med ”fel” toppdomän är till exempel billigare, tex cykel.net eller bracykelparkeringaristockholm.se.
Att du sen vet vad ett ungefärligt pris kan vara för en domänadress behöver dock inte betyda att säljaren vet det. Om säljaren inte fått ett bud innan så kan ditt bud däremot verka som riktgivande för affären. Därmed finns det ingen anledning att gå ut med ett för högt bud till en början.
Om säljaren ger ett för högt bud, kontra med ett lågt bud som ligger lika mycket under det du tycker att domänen är värd. Vill säljaren ha 8 000 kr för en domän och du tycker den är värd 5 000 kr så bjud 2 000 kr – så kanske ni slutligen landar på 5 000 kr.
Viktigt under förhandlingen är att vara tydlig med att kommunicera vad du kan om domänpriser och att vara tydlig med ditt bud. Om du lägger ett slutgiltigt bud så stå fast vid det också. Låt det ta tid om så krävs, ju mer angelägen du verkar, desto mer kommer du förmodligen få betala också.
Alternativet är annars att registrera ett ledigt domännamn som liknar det du tänkte köpa. Du gör detta hos tex:
- FS-data
- One.com
- Inleed