EU-domänen (.EU) lanserades i december 2005. Tanken bakom denna toppdomän är att ge företag inom EU-området möjlighet att skapa domännamn som på ett tydligare sätt visar att verksamheten bedrivs inom EU. EU-domänen har dock inte blivit någon större succé. Fram till i juli 2012 har cirka två miljoner EU-domännamn registrerats. Som en jämförelse kan nämnas att det har registrerats över en miljon SE-domäner.
Vi ska nu lägga statistiken åt sidan och titta på nyttan av en EU-domän. Hur står sig EU-domänen jämfört med exempelvis en SE-domän? Kan du använda en EU-domän om du bedriver verksamhet i Sverige eller bara vill skapa en svensk webbplats?
Rent tekniskt är det ingen skillnad på en SE-domän och en EU-domän. SE-domänen är dock direkt förknippad med Sverige. Dessutom är den mer inarbetad än EU-domänen. Svenskar och svenska företag bör i första hand välja ett domännamn under .SE. Om man även bedriver verksamhet internationellt kan det dock vara smart att komplettera med en EU-domän, inte minst för att förhindra att någon annan helt enkelt ”kapar” domännamnet.
I övrigt kan man säga att .COM eller .NU är de främsta alternativen om det domännamn man helst önskar sig är upptaget under .SE. Väljer man ändå en EU-domän ska man se till att Google och andra sökmotorer förstår att domännamnet används för en webbplats som riktar sig till svenskar. För Google är det smart att lägga till domänen i Googles tjänst Webmaster Tools.